Is vergoeding voor mij mogelijk?
Vergoeding van de mindfulnesstraining is niet altijd mogelijk. Gelukkig wel steeds vaker.
Verwarrende informatie
Hoe kom je er achter of er bij jouw zorgverzekeraar een vergoeding mogelijk is? Je kunt jouw verzekeraar bellen. Helaas leidt dit niet altijd tot een juist antwoord. Soms krijg je een onterecht ‘nee’. Soms wordt een vergoeding toegezegd terwijl dit achteraf niet zo blijkt te zijn.
Zwart op wit
Zorg dat je telefonisch verkregen informatie altijd controleert in je polis of aan de hand van schriftelijke informatie die beschikbaar is op het internet. Hieronder help ik je een stukje op weg met de informatie en links.
Ik help je graag
Kom je er zelf niet uit? Ik help je graag. Als jij mij informatie wilt geven over jouw verzekering en de reden dat je de mindfulnesstraining wilt doen dan kan ik je op maat gesneden informatie toesturen over de vergoedingsmogelijkheden.
Vergoedingen vanuit aanvullende pakket (als training)
Ik ben geregistreerd bij de VMBN, vakvereniging van mindfulnesstrainers, in de eerste (hoogte) categorie. Deze registratie is niet alleen een waarborg voor kwaliteit, maar maakt ook bij een aantal verzekeraars een vergoeding mogelijk. Je kunt de verzekeringsvoorwaarden er op naslaan of gebruik maken van het overzicht van zorgwijzer :
van een mindfulnesstraining.
Vergoedingen vanuit het basispakket (als onderdeel van een behandeling basis GGZ)
registratienummer
29059523025
controleer op www.bigregister.nl
Verder ben ik BIG geregisteerd GZ-psycholoog. Dat betekent dat behandeling van psychische problematiek onder bepaalde voorwaarden kan worden vergoed uit het basispakket van jouw verzekering.
Op indicatie kan een mindfulnesstraining daar deel van uit maken. Er is dan onder andere een verwijzing van de huisarts nodig.
Meer info:
Andere mogelijkheden
Natuurlijk zoek je uit of de training vergoed kan worden. Wat als dat niet zo is? Laat je het daar van afhangen? Veel deelnemers besluiten de training zelf te betalen.
Vaak zijn ook werkgevers bereid om de kosten van een mindfulnesstraining te vergoeden. Soms in het kader van een re-integratietraject. Soms in het kader van een persoonlijk ontwikkelingsplan. En soms gewoon omdat u er om vraagt. Niet geschoten is altijd mis.
Als je de mindfulnesstraining volgt in het kader van een reintegratietraject kun je de vergoeding door de werkgever ook via de arbodienst proberen aan te kaarten.
Als zzp-er kunnen er mogelijkheden zijn de kosten af te trekken van de inkomsten belasting. De moeite waard om eens met een belastingadviseur te overleggen of te onderzoeken op het internet.
Als je leeft van een uitkering kun je onderzoeken of de UWV bereid is een deel van de kosten voor een training te vergoeden. Je maakt hierbij de meeste kans als je goed kunt uitleggen hoe mindfulness gaat bijdragen aan jouw herstel en re-integratie.
Door de bezuinigingen in de zorg wordt er steeds meer verwacht van mantelzorgers. Veel gemeente hebben het beleid om mantelzorgers te ondersteunen. Als je mantelzorger bent kun je proberen een beroep doen op WMO-gelden. Sommige zorgverzekeraars hebben ook speciale vergoedingen om mantelzorgers te ondersteunen.
In mijn informatie voorziening over vergoedingen probeer ik zo zuiver en zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend. Uiteindelijk blijft het jouw verantwoordelijkheid de verstrekte informatie te controleren en voor de eventuele declaratie zorg te dragen. De betalingsverplichting blijft ook van kracht als de uiteindelijke vergoeding blijkt tegen te vallen.
(Klik op de datum voor nadere praktische informatie)