mindfulnesspsycholoog bladeren

Mindfulness – vergoeding

Steeds vaker is het mogelijk mindfulness (of een vervolgtraject) vergoed te krijgen via uw zorgverzekeraar.

Vrijblijvend op maat gesneden informatie
Als u wilt weten of vergoeding voor u ook mogelijk is kunt u mij het beste even mailen. Vermeld dan: de reden dat u de mindfulness wilt gaan doen, de naam van uw verzekeringsmaatschappij, het type polis en welk aanvullend pakket u hebt. Ik stuur u dan informatie over de vergoedingsmogelijkheden toegesneden op uw situatie. Geheel vrijblijvend uiteraard.


Misverstanden
U kunt ook bellen met uw verzekeringsmaatschappij. Ik maak het geregeld mee dat mensen van de helpdesk van hun verzekeraar te horen krijgen dat mindfulness niet wordt vergoed terwijl later blijkt dat er wel recht op vergoeding is. Omgekeerd gebeurd het ook dat telefonisch een vergoeding wordt toegezegd terwijl dit later niet zo blijkt te zijn. Daarom adviseer ik altijd als eerste stap mij te mailen. Daarna bent u natuurlijk welkom om mijn informatie te checken bij uw zorgverzekeraar. U bent dan in staat de vergoeding gerichter na te vragen.

Enkele voorbeelden van de vergoedingsmogelijkheden:

Avéro Achmea, Zilverenkruis, OZF en Pro Life
Vanuit de aanvullende verzekering bieden Avéro Achmea, Zilverenkruis en OZF een vergoeding van 250 euro voor een mindfulnesstraining. Er is geen verwijzing nodig. Wel moet de trainer lid zijn van de beroepsvereniging VMBN (dat ben ik).

FBTO
Vanuit de aanvullende module ‘Conditie & Fitheid’ bied de FBTO een vergoeding van 150 euro voor een mindfulnesstraining. Voorwaarde is dat de trainer lid moet zijn van de beroepsvereniging VMBN (dat ben ik).

de Amersfoortse
Vanuit de aanvullende verzekering biedt de Amersfoortse een vergoeding van 100 euro.

Mindfulness bij burn-out
Vanuit de aanvullende verzekering bieden IZA, UMC, United Consumers (VGZ), VGZ, IZZ en Univé een vergoeding van 350 euro. Hiervoor hebt u een verwijzing nodig van uw huisarts of bedrijfsarts waarop staat dat u wegens burn-out klachten wordt verwezen naar een mindfulnesstraining. Verder is voorwaarde dat de trainer door de beroepsvereniging VMBN gecertificeerd is als categorie 1 trainer (dat ben ik).

Mindfulness voor mantelzorgers
Vanuit het aanvullende pakket bieden FNV Zorgcollectief, Menzis en de PMA-zorgverzekering een vergoeding van 100 of 150 euro voor een mindfulnesstraining als u de training volgt in het kader van uw rol als mantelzorger. Voorwaarde is dat de trainer lid is van de VMBN (dat ben ik). Daarnaast hebt u toestemming nodig van de Menzis Zorg adviseur.
Klik voor meer info

Mindfulness bij terugkerende depressie
Wilt u de mindfulnesstraining volgen in verband met een steeds weer terugkerende depressie? Dan kan de training vergoed worden vanuit het basispakket van uw verzekering. Voorwaarde is dat u de training volgt bij een BIG geregistreerde psycholoog (dat ben ik). Er is dan een verwijzing van uw huisarts nodig voor de Generalistische Basis GGZ. De vergoeding wordt verrekend met uw eigen risico. (Vergoedingen uit het aanvullende pakket vallen over het algemeen niet onder het eigen risico).
Klik hier voor nadere informatie over vergoedingen voor de Generalistische Basis GGZ.

Mindfulness als onderdeel van een psychologische behandeling
Mindfulness kan ook onderdeel uitmaken van een bredere psychologische behandeling. Er zijn dan vergoedingsmogelijkheden uit de Generalistische basis GGZ of vanuit de psychosociale therapie. Klik hier voor meer info.
De mogelijkheid tot vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw hulpvraag, welke verzekeraar en welk pakket u heeft. Soms is er een verwijzing door de huisarts noodzakelijk. Neemt u contact met mij op voor nadere informatie.

Uw werkgever
Vaak zijn ook werkgevers bereid om de kosten van een mindfulnesstraining te vergoeden. Soms in het kader van een re-integratietraject. Soms in het kader van een persoonlijk ontwikkelingsplan. En soms gewoon omdat u er om vraagt. Niet geschoten is altijd mis.

Meest actuele en volledige informatie
Naast deze zijn er nog vele andere vergoedingsmogelijkheden en deze veranderen ook steeds weer. Mailt u mij daarom, dan zal ik u zo goed mogelijk voorlichten.


Disclaimer:
In mijn informatie voorziening over vergoedingen probeer ik zo zuiver en zorgvuldig mogelijk te werk te gaan. Aan de verstrekte informatie kunnen echter geen rechten worden ontleend.

Laatste update: 31 december 2017