Compassietraining (MBCL) – Wat is compassie?

Wat is compassie?
Compassie (of: mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en bereidheid om daarin verantwoordelijkheid te nemen. Compassie is bij ieder mens in aanleg aanwezig is, maar is vaak door verschillende omstandigheden niet tot bloei gekomen. Gelukkig kan compassie door beoefening wel ontwikkeld en verdiept worden en dat is waar compassietraining zich op richt.

Wat is compassietraining?
Compassietraining is een vervolg op en verdieping van de mindfulnesstraining. Tijdens de mindfulnesstraining heb je al kennisgemaakt met de mogelijkheid om mild met jezelf en je ervaringen om gaan. In de compassietraining wordt deze mildheid nader uitgewerkt. Je krijgt uitleg over de werking van het menselijke brein en de oorsprong van zelfkritiek. Een groot scala van nieuwe oefeningen helpt je bij het ontwikkelen van compassie voor jezelf. Ook krijg je suggesties mee om in het dagelijks leven te oefenen. Tijdens het eerste deel van de training staat de zelf-compassie centraal. Gaandeweg zul je ervaren hoe compassie voor jezelf en compassie voor anderen hand in hand gaat.

MBCL? Heartfulness? Liefdevolle vriendelijkheid? Metta? Compassie? Mededogen?
De methode waarmee we werken in de compassietraining heet MBCL: Mindfulness Based Compassionate Living. De grondleggers hiervan, Frits Koster en Erik van den Brink, hebben hun boek als ondertitel meegegeven: van mindfulness tot heartfulness. Liefdevolle vriendelijkheid, heartfulness, en metta zijn termen die onderling verwisselbaar zijn. Ze verwijzen naar een positieve, liefdevolle, welwillende houding tegenover onszelf en anderen. Compassie, ook wel mededogen, is een onderdeel van liefdevolle vriendelijkheid. Het is de toepassing van liefdevolle vriendelijkheid op die momenten dat je het moeilijk hebt. In de training wordt zowel gewerkt met liefdevolle vriendelijkheid in bredere zin als met compassie.

Verder lezen over compassietraining:
Wat is compassie?
Inhoud van de training
Voor wie?
Zelfcompassie en zelfwaardering
Video’s over compassie
Links en meditaties

De eerst volgende training start:
28 september 2018 in Bussum.
(Klik op de datum voor nadere praktische informatie)