mindfulnesspsycholoog wolkenlucht

Video’s over mindfulness

Voor verder informatie over mindfulness kan ik de volgende video’s aanbevelen:

Televisie-uitzending van de Boeddhistische omroep met Jon Kabat Zinn, een van de grondleggers, en Johan Tinge, grondlegger van het Instituut voor Mindfulness in Nederland.


Echte mannen huilen niet
Ook vuilnismannen mediteren. We volgen een grofvuilverwerker met hartklachten, een chauffeur uit Irak met een oorlogstrauma en een overspannen geraakte leidinggevende bij hun mindfulnesstraining. Ze hebben het gevoel dat ze geen controle hebben over hun eigen levensgeluk en hopen daar met meditatie wat aan te veranderen. De mannen leren om aandacht te schenken aan de heftige emoties die komen en gaan en ze te accepteren. Mindfulness is gebaseerd op de boeddhistische vipassana-meditatie. Een vorm van meditatie die zich richt op het accepteren van ‘wat er nu is’, die erg geschikt blijkt voor mensen met stressklachten. Mindfulness wordt steeds vaker ingezet door bedrijven bij werknemers in de ziektewet.
(citaat ontleent aan http://www.npo.nl/echte-mannen-huilen-niet/04-09-2011/POW_00405329)Mindfulness mainstream (BOS zaterdag 17 september 2011)
Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) werd dertig jaar geleden ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Het is een wetenschappelijk beproefde methode waarbij mensen met chronische en stressgerelateerde aandoeningen, pijn en vermoeidheid veel baat blijken te hebben. (…) Ondertussen zijn er ongeveer 400 medewerkers en therapeuten van GGZ Groningen die de training zelf gevolgd hebben. Psychiater Erik van den Brink heeft de aandachttraining in de GGZ in Groningen geïntroduceerd. Vanuit het Instituut voor Mindfulness zijn Sietske de Haan en Frits Koster als mindfulnesstrainers betrokken bij dit proces. Sietske de Haan was zelf vele jaren ernstig ziek en kwam al vijftien jaar geleden in aanraking met mindfulnesstraining. Frits Koster was jaren monnik in Thailand en hij merkt een grote verandering in de GGZ; waar hij tien jaar geleden nog werd genegeerd als hij sprak over meditatie, is hij nu juist hip in die wereld.
(citaat ontleent aan http://www.npo.nl/mindfulness-mainstream/11-09-2011/POW_00405339)Mark Williams (een van de grondleggers van mindfulness/MBCT):
In deze video vertelt Mark Williams in drie minuten wat mindfulness kan betekenen voor mensen die in het verleden meerdere keren depressief zijn geweest.Labyrint TV (7 dec 2010): Het geheime leven ons brein (default brain)
Als wij niks doen is ons brein juist heel actief, zo blijkt uit recent onderzoek. Inzicht in het dagdroombrein kan helpen bij de aanpak van Alzheimer en depressie. Verder: Meditatie wordt steeds populairder, met name de verwesterde variant Mindfulness. Ook de wetenschap stort zich op Mindfulness, men wil weten of het werkelijk effect heeft op ons brein. Onderzoek van Anne Speckens, hoogleraar psychiatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, wees uit dat een therapie gebaseerd op mindfulness een goede behandeling kan zijn voor ernstige depressie. Speckens denkt dat meditatie mogelijk een alternatief is voor het gebruik van antidepressiva. Maar zijn die veranderingen ook zichtbaar in de hersenen?
(citaat ontleent aan http://www.npo.nl/labyrint/07-12-2010/VPRO_1143292)Meer video’s over mindfulness

Meer over mindfulnesstraining:
Wat is mindfulness?
Inhoud training
Voor wie is mindfulness geschikt?
Video’s over mindfulness
Lezen over mindfulness
MP3 download links
Ervaringen van deelnemers