mindfulnesspsycholoog rustig landschap

Mindfulness training – ervaringen van deelnemers – effect

Op deze pagina kunt u lezen wat mensen die eerder aan één van mijn mindfulnesstrainingen hebben deelgenomen op hun evaluatieformulier schreven over het effect van de training.
Er is een aparte pagina met ervaringen met betrekking tot de begeleiding en de sfeer van de mindfulnesstraining.

“Mindfulness heeft me ongelooflijk veel gebracht. Het leven heeft veel meer kleur. Ik leef veel meer”
(deelnemer training november 2009 – februari 2010)
 
“Ik ga als gewoonte heel vaak, zo vaak als ik er aan denk gedurende de dag, terug naar het bewustzijn van mijn ademhaling. Ook herinner ik me eraan niet weg te lopen voor een naar gevoel, maar gewoon niets te doen, te voelen hoe het is.”
(deelnemer training november 2009 – februari 2010)
 
“Meer rust in mijn leven gekregen, gevoel en gedachten kunnen accepteren, focussen op één punt als mijn gedachtes me willen meeslepen.”
(deelnemer training november 2009 – februari 2010)
 
“Ik heb het gevoel weer zelf richting te kunnen geven aan mijn leven, meer kunnen berusten in dingen.”
(deelnemer training april – juni 2010)
 
“Minder haast/piekeren, meer rust, bewuster zijn van bepaalde patronen.”
(deelnemer training april – juni 2010)
 
“Mindfulness voelt als een sleutel die nieuwe deuren kan openen en een ander perspectief kan geven.”
(deelnemer september – november 2010)
 
“Hoewel ik het nog niet helemaal in mijn dagelijkse routine heb, ben ik wel een stuk rustiger, minder angstig en meer zelfverzekerd.”
(deelnemer september – november 2010)
 
“Meer zelfbewustzijn. Mogelijkheid om meer geduld op te brengen. Meer ontspannen houding.”
(deelnemer september – november 2010)
 
“Rust krijgen van binnen, waardoor de wereld van buiten ook rustiger lijkt.”
(deelnemer training april – juni 2011))
 
“Ik ben me meer bewust geworden van mijn vaak gehaaste leventje. Door vaker rust te creëren bereik ik hetzelfde op een “relaxtere” meer efficiënte manier.”
(deelnemer training april – juni 2011)
 
“Ik ben me bewust geworden van zelfveroordeling en hoe dit los te laten.”
(deelnemer training april – juni 2011)
 
“Minder oordelend, negatieve gevoelens toelaten, dit enkel observeren in plaats van meteen oplossen.”
(deelnemer training april – juni 2011)
 
“Het heeft mij rust en relativering geboden, evenwicht en een basis om naar terug te keren.”
(deelnemer training oktober – december 2011)
 
“De training heeft me rust opgeleverd. Meer bewustzijn van gedachten en gevoelens en het effect hiervan op je lichaam. Meer gevoel in mijn lichaam, niet alleen in mijn hoofd bezig. Weet beter te relativeren, dingen nemen zoals ze zijn, minder snel zware lading aan dingen geven.”
(deelnemer training oktober – december 2011)
 
“Het effect is dat ik geleerd heb dat het niet egoïstisch is om stil te staan bij je eigen gevoel en dat serieus te nemen door er naar te handelen; een soort bestaansrecht!”
(deelnemer training oktober – december 2011)
 
“De training heeft me handvatten gegeven om meer te kunnen focussen. Door meer aandacht voor het moment ervaar ik meer rust en tijdloosheid. Het lijkt of dingen langzamer gaan doordat ik de handelingen bewuster uitvoer, maar uiteindelijk lijk ik meer echt gedaan te krijgen door me meer te concentreren op wat ik doe aan de ene kant en door aan de andere kant mezelf toe te staan meer tijd voor mezelf te nemen en daar meer van te genieten. Meer aandacht voor mijn lichaam heeft ook gemaakt dat ik effectiever in staat ben geweest om fysieke pijn beter te kunnen definiëren richting de huisarts en fysiotherapeut en dat ik daardoor effectiever geholpen ben en word.”
(deelnemer training oktober – december 2011)
 
“Het heeft me geleerd dat bewust ademruimte nemen echt helpt. Verder ben ik me heel erg bewust van de eerste signalen van stress; de reacties van mijn lichaam en dat helpt ook.”
(deelnemer training december 2011- februari 2012)
 
“De training heeft me geleerd om naar mijn lichaam te luisteren, brengt me ontspanning en rust en heeft me geleerd om bewust dingen te doen. Ook heeft het me geleerd om bewust keuzes te maken en in het hier en nu te leven. Dit gaat allemaal nog niet altijd goed, maar ik ben op de goede weg.”
(deelnemer training december 2011- februari 2012)
 
“Rust, dichter bij mezelf gekomen, en er is weer beweging/actie.”
(deelnemer training december 2011- februari 2012)
 
“Ik ben veel minder boos op de wereld en mezelf. Ik leef bewuster. Er is een waas weg, die over de dingen lag. Ik heb meer aandacht voor de dingen.”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“Ik ben overigens dolblij dat ik ervoor heb gekozen om toch de mindfulnesstraining te gaan volgen en niet de cognitieve therapie zoals we in de intake ook even hebben besproken. Ik heb gemerkt dat mindfulness gericht is op het zelf verantwoordelijkheid nemen en dat is wat ik in cognitieve therapie , die ik eerder heb gevolgd, wel heb gemist.”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“Ik vond het prettig om dit in groepsverband te doen. Gelukkig niet zweverig. De milde aandacht voor jezelf. Adempauzes. In mindfulness ben je niet in behandeling, maar in handeling.”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“Ik ben me meer bewust geworden van mijn lichaam en het onrecht dat ik het soms aandoe/ aandeed. Ik ben minder ‘bang’ voor lichamelijke sensaties, bijvoorbeeld spanning, omdat ik deze beter heb leren kennen.”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“Ik ben me meer bewust van mijn ademhaling en wat ik hiermee kan bereiken qua innerlijke rust. Ik vergeet soms alleen nog dat ik dit mooie instrument altijd bij me heb. Ik ben me meer bewust van negatieve gedachten en dat ik hier geen oordeel over hoef te hebben. Besteed er bewust aandacht aan en laat ze daarna gaan.”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“Door de dagelijkse oefeningen is mijn slaappatroon veranderd. Ik slaap dieper en dat is voor mij een enorme verbetering. Voorheen gebruikte ik af en toe een slaappil om oververmoeidheid te verdrijven. Nu sinds zeven weken niets meer nodig. Irrationele gedachtestromen herken ik en zijn door oefening te doen veel beter hanteerbaar.”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“De training startte op het moment dat ik tot stilstand kwam in verband met burnout. De afgelopen weken waren de vrijdagmiddagen en de dagelijkse oefeningen een soort bakens in het proces van meer ‘milde’ aandacht en meer begrip voor mezelf. Zeer waardevol!”
(deelnemer training mei – juli 2012)
 
“Ik kijk nu naar mijzelf, wat wil ik en wat vind ik belangrijk! Het is goed zoals het is. Geniet van het hier en nu en van de mensen die ik belangrijk vind. De denderende trein is stil komen te staan.”
(deelnemer training september – november 2012)
 
“Ik ben me bewuster geworden van mijn gedachten en let meer op mijn ademhaling. Ik realiseer me meer dat ik zelf aan het stuur sta en dat gedachten geen feiten zijn.”
(deelnemer training september – november 2012)
 
“Met name hebben de meditaties mij weer ruimte in mijn hoofd gegeven. Het geeft rust en ik ben nu beter in staat om dingen/situaties te accepteren en daar berusting in te vinden. Natuurlijk gaat dat de ene keer beter dan de andere keer. Maar ik heb niet meer het gevoel van drie maanden geleden dat ik volkomen vast zat en eigenlijk tot niets meer in staat was, geen energie meer had en eigenlijk totaal uitgeblust was. Ik merk dat ik weer energie (adem) heb gekregen en open sta voor nieuwe dingen en situaties die zich voordoen en hiervan kan genieten.”
(deelnemer training november 2012 – januari 2013)
 
“Bewust leren leven, bewust te zijn van de situatie, en te ervaren zoals het is. Het leuke hieraan is dat ik inmiddels ook merk dat als er bijv. op mijn werk een situatie voordoet die mij frustreert/irriteert ik probeer niet primair te reageren, mijn ongenoegen te uiten. Maar probeer te achterhalen bij mezelf wat mij frustreert/irriteert en het te accepteren zoals het is. En dan pas met een reactie te komen. Ik heb gemerkt dat ik dan ook duidelijker overkom bij de ander, maar ook dat het beter geaccepteerd wordt dan bij een primaire reactie die vaak emotioneler was. Het lukt natuurlijk niet altijd.”
(deelnemer training november 2012 – januari 2013)
 
“Vooral belangrijk vind ik dat ik nu instrumenten heb die me in het nu houden of kunnen terug laten keren in het nu. En dat is een zeer waardevolle wetenschap. Daarnaast ook mild zijn voor jezelf is erg fijn. Dit gaat met vallen en opstaan. Maar ik ben me er bewust van.”
(deelnemer training februari – april 2013)
 
“Er is meer rust in mijn leven gekomen en minder angstgevoelens. Ik ben me bewuster van mijn keuzes in het leven en van mijn eigen handelen in situaties.”
(deelnemer training februari – april 2013))
 
“Mijn grootste eyeopener was de ontdekking (tijdens de stiltedag) dat de onrust die ik altijd ben/voel gewoon bij mij hoort/in me zit. Ik merk, nu ik niet meer zo krampachtig op zoek ben naar de oorzaak, dat ik het accepteer en veel rustiger ben en reageer.”
(deelnemer training februari – april 2013)
 
“In een zeer drukke periode (op mijn werk) heeft deze training er voor gezorgd dat ik niet ‘omviel’. Het heeft me bewust gemaakt van het belang, voor mij, van stilte en aandacht voor de dagelijkse handelingen. Maar ook besef ik dat ik nog maar aan het begin sta van dit traject en dat ik het door veel oefenen pas echt eigen kan maken. Vooral de stiltedag vond ik heerlijk. Ik zal me nog meer verdiepen in dit onderwerp.”
(deelnemer training februari – april 2013)
 
“Sinds ik de training heb gevolgd ben ik meer ontspannen en vind ik meer rust. Ook merk ik dat ik dingen uit het verleden (vooral de voortdurende gedachten daaraan) beter kan loslaten.”
(deelnemer training april – juni 2013)
 
“Meer rust in het dagelijks leven: het piekeren is verminderd. Ook bewustzijn gekweekt voor het ‘hier-en-nu’. Dus minder vooruit denken of malen over wat gebeurd is. Ook meer bewust over wat situaties (werk) bij me op kan roepen. Qua stress een reducerende werking.”
(deelnemer training april – juni 2013)
 
“Helpt bij het verder “onthaasten”, meer ontspannen kunnen ervaren van mijn omgeving, in plaats van non stop conversaties in mijn hoofd.”
(deelnemer training november 2013 – januari 2014)
 
“Meer innerlijke rust en tevredenheid. Het inzicht dat ‘jezelf stilzetten’ als je negatieve emoties hebt, helpt. Handvatten om milder met mezelf en met anderen om te gaan. Mezelf mindfulnessmomentjes gunnen. Contact met de groep vond ik fijn (‘lotgenoten’) en met jou als trainer/begeleider ook. Ik vind het jammer dat het is afgelopen.”
(deelnemer training november 2013 – januari 2014)
 
“Voor mij stond in deze training vooral het ervaren centraal. Juist doordat er weinig theorie was en er niet veel gepraat werd kwam dit sterk naar voren. Ervaren hoe het is om te laten zijn wat is. Voor mij een hele waardevolle verdieping, waar ik mijn verdere leven mee bezig blijf.”
(deelnemer training november 2013 – januari 2014)
 
“Ik sta meer stil bij dagelijkse gebeurtenissen en gevoelens bij die gebeurtenissen.
Ik neem meer tijd voor mezelf, meer aandacht voor mezelf.
Ik probeer druk, stress en teveel doe-modus te beperken.


Hierdoor:
Geniet ik meer van kleine dingen.
Ben ik ook vaker even teleurgesteld, of verdrietig.
Ervaar ik minder stres in mijn lijf en in mijn denken.
Ben ik aan het herontdekken waarvan ik echt blij wordt.
Kan ik beter zonder schuldgevoel stil zitten en stilstaan bij mezelf.”
(deelnemer training februari – maart 2014)
 
“Inzicht in mediteren, ervaren hoe het is om “in meditatie” te zijn. Effect is dat ik de technieken gebruik in bepaalde situaties om rust te krijgen – in lichaam én denken. Inzicht in werking/ oorzaak van stress.”
(deelnemer training maart – juni 2014)
 
“Ik begrijp beter dat en hoe ik zelf stress genereer. Ik weet welke middelen er zijn om in het hier en nu te geraken en door vaste momenten in te plannen ben ik vaker in het ‘hier en nu’. Ik kan me op moment dat ik dat wil lichamelijk beter ontspannen.”
(deelnemer training maart – juni 2014)
 
“Ik heb geaccepteerd dat ik pieker, kijk anders naar mijn gepieker, waardoor ik soms minder/korter pieker.
Ik wilde controle, antwoorden op vragen en heb nu meer rust met het niet weten. (nederigheid ! heeft me door bij geholpen)
(Soms) minder oordelen over mezelf én anderen.
(Soms) een andere kijk (door andere gedachten en lichamelijke bewustwording) op dezelfde omstandigheden.”
(deelnemer training november 2014 – januari 2015)
 
“Positief, heb rust gevonden op de momenten dat ik ze nodig had, veel bewuster gaan leven. Heb mezelf weer terug gevonden!”
(deelnemer training januari – maart 2015)
 
“Ik sta bewuster in het leven, meer in het hier en nu.
Ik herken regelmatig de ‘gedachtentrein’, kan daar om glimlachen en d.m.v. ademhaling terug naar het hier en nu.
Ik herken emoties bij mezelf en de lichamelijke sensaties. Ik kan daar even bij stil staan en nadenken over een keuze.
Ik ben rustiger en minder geagiteerd in stressvolle situaties.
Ik maak vaker de keuze om voor mezelf te zorgen.”
(deelnemer training februari – april 2015)
 
“Ik oefen iedere dag, het is een moment voor mijzelf en het helpt in balans te komen en blijven. Mijn echtgenoot weet ook dat ik tijd neem per dag voor mezelf en dat geeft me rust.”
(deelnemer training mei – juli 2015)
 
“De mindfulnesstraining geeft mij dagelijks meer structuur in het nemen van rustmomenten. Door de meditatieoefeningen op vaste tijden te plannen voorkom ik dat ik ongeremd door ga met wat dan ook waar ik mee bezig ben.”
(deelnemer training november 2015 – januari 2016)
 
“Bewuster leven. Meer genieten van kleine dingen. In het nu leven in plaats van altijd aan de toekomst denken”
(deelnemer training november 2015 – januari 2016)
 
“Mijn leven is door mindfulness wat rustiger geworden. Ik voel me meer ontspannen en tevreden en ervaar meer vrijheid in denken zonder teveel te piekeren.”
(deelnemer training november 2015 – januari 2016)
 
Hierboven heeft u ervaringen kunnen lezen met betrekking tot het effect van de training.

Er is een aparte pagina met ervaringen met betrekking tot de begeleiding en de sfeer van de mindfulnesstraining.

Meer over mindfulnesstraining:
Wat is mindfulness?
Inhoud training
Voor wie is mindfulness geschikt?
Video’s over mindfulness
Lezen over mindfulness
MP3 download links
Ervaringen deelnemers