Compassietraining (MBCL)- Voor wie?

Waarom compassietraining?
Tijdens de laatste sessie van de mindfulnesstraining is regelmatig voelbaar dat deelnemers geïnspireerd zijn om op een andere manier met zichzelf en het leven om te gaan. Vaak is de training een keerpunt waar mensen een andere weg inslaan. Tegelijkertijd hoor ik ook dat verworven inzichten soms verloren kunnen gaan in de hectiek van het dagelijks leven. Mindfulness blijkt een vaardigheid te zijn die onderhoud nodig heeft. Dit onderhoud kan bestaan uit regelmatig zelf thuis mediteren, maar veel mensen ervaren dat het contact met anderen helpt om het geleerde levend te houden. Het volgen van een compassietraining is een kans om opnieuw geïnspireerd te worden en om met de steun van een groep een volgende stap te zetten in het inbedden van milde open aandacht in je leven.

Voor wie?

De compassietraining is geschikt voor mensen die:

 • De achtweekse mindfulnesstraining hebben gevolgd (bij mij of bij een andere trainer).
 • De mindfulnessbeoefening willen onderhouden en verdiepen met name op het aspect van mildheid.
 • Een milde houding willen ontwikkelen naar zichzelf en anderen.

 • Wetenschappelijk onderzoek
  Christopher Germer noemt in zijn boek ‘Mindfulness en zelfcompassie’ verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar het effect van compassietraining en beoefening van liefdevolle vriendelijkheid. Zo beschrijft hij onder andere het onderzoek van Barbara Fredrickson en collega’s van de University of North Carolina. In dit onderzoek werden mensen die zeven weken liefdevolle-vriendelijkheidsmeditatie hadden beoefend vergeleken met een groep mensen op de wachtlijst.
  De meditatie op liefdevolle vriendelijkheid zorgde voor een significante toename in positieve emoties, zoals liefde, vreugde, dankbaarheid, hoop, plezier en ontzag. Daarnaast was er ook sprake van een toename van een breed scala aan persoonlijke hulpbronnen, zoals mindfulness, probleemoplossend vermogen, met genoegen mijmeren over de toekomst, controle over de omgeving, zelfacceptatie, een doel in het leven, sociale ondersteuning, positieve relaties met anderen en lichamelijke gezondheid.

  Effecten volgens deelnemers eerdere trainingen
  “De training heeft me bewust gemaakt van de patronen in mijn leven en hoe ik daar nu verandering in kan aanbrengen. Meer mededogen met mezelf helpt om niet weg te zinken in schuldgevoel. Het helpt me ook beter om te gaan met ‘irritante’ mensen. Nu blijkt dat anders omgaan met lastige zaken de lading verandert. Oftewel de irritatie verdwijnt. Ik verwacht ‘oud zeer’ hiermee ook aan te kunnen pakken.”
  “Ik heb veel meer begrip en ruimte voor mezelf en daardoor ook voor anderen gekregen. Ik ben milder geworden. Oude patronen en pijnpunten zijn zichtbaar geworden, meer handvatten gekregen om daarmee (anders) om te gaan. Heel fijn voor mij en mijn omgeving. Ervaar veel meer rust en ruimte en durf die ook te nemen/vragen. Zorg veel beter voor mezelf (en anderen)”


  Verder lezen over compassietraining:
  Wat is compassie?
  Inhoud van de training
  Voor wie?
  Zelfcompassie en zelfwaardering
  Video’s over compassie
  Links en meditaties

  De eerst volgende training start:
  28 september 2018 (Klik op de datum voor nadere praktische informatie)