Mindfulness in het Gooi

Blog: boeken over mindfulness en compassie

Boeken over mindfulness

Edel Maex – Mindfulness in de maalstroom van je leven

Dit is het meest toegankelijke boek uit het lijstje. De auteur is Edel Maex: psychiater, zenleraar en één van de pioniers op het gebied van mindfulness in België. Het boek is geschreven in korte stukjes, zodat je er gemakkelijk even kort in kan lezen en het weer weg kan leggen. Je kunt bijvoorbeeld een stukje lezen voor het slapen gaan of een stukje als inspiratie voordat je gaat mediteren.
Mark Williams, John Teasdale, Zindel Segal en Jon Kabat Zinn – Mindfulness en bevrijding van depressie.

Dit boek is zeer geschikt als je de inhoud van de training nog een keer voor jezelf wilt herhalen. Je zult overeenkomsten vinden met de trainingsmap zoals ik die gebruik, maar het is vaak net weer op een andere manier beschreven. Je hoeft niet depressief te zijn hoor om je door dit boek te laten inspireren. Het is geschikt voor ieder die wel eens last heeft van negatieve gedachtegangen. Wie niet?
Jon Kabat Zinn – Gezond leven met mindfulness.

Dit is het boek waar het allemaal mee begon. De auteur Jon Kabat Zinn heeft eind jaren zeventig de grondslag gelegd voor de seculiere vorm van mindfulness zoals we die nu kennen. Het is een lijvig boek als je er echt grondig in wilt duiken. Op een Amerikaanse manier toegankelijk geschreven.
Boeken over compassie

Kirstin Neff – Zelfcompassie.

Dit is een zeer geschikt vakantieboek. Kristin Neff is een professor in de Verenigde Staten en een pionier op het gebied van het onderzoek naar zelfcompassie. Zij weet zo haar boek de wetenschappelijke achtergrond te geven, maar geeft vooral ook veel praktische voorbeelden, oefeningen én vertelt over haar persoonlijke ervaringen.
Monique Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer – Compassie als sleutel tot geluk.

Dit is een zelfhulp boek geschreven door de auteurs van het boek “voluit leven”, welke ik regelmatig in mijn therapieën gebruik. Zij weten de materie op een heldere praktische manier uit te leggen. Het boek bevat ook veel oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan. Een werkboek, niet bedoeld om in één keer uit te lezen.
Christopher Germer – Mindfulness en zelfcompassie.

Helder en diepgaand boek over de praktijk van meditatie en de integratie van mindfulness en compassie in je dagelijks leven. De auteur Christopher Germer, woont in de USA, is klinisch psycholoog, docent aan Harvard Medical School en heeft een eigen vorm van compassietraining ontwikkeld.