Blog:   Monkey Mind

Het meest verbreide misverstand over mindfulness is dat je tijdens een meditatie geen gedachten zou mogen hebben. Veel mensen maken het denken tot vijand in hun meditatie. Dat is niet zo gek, want de meest gehoorde reden om een mindfulnesstraining te volgen is: het is zo druk in mijn hoofd, ik ben op zoek naar meer rust. In deze drukte verliezen we de controle. We ervaren onze gedachten als een aap die heen en weer springt in ons hoofd, totdat we er gek van worden. In de uitleg over mindfulness worden deze drukke heen en weer springende gedachten aangeduid als: Monkey Mind.

Hoe om te gaan met de aap in ons hoofd?

De aap aan het stuur
De eerste neiging is om met elke gedachte die in je opkomt mee te gaan.
Zal ik het tegen mijn baas zeggen?
Of beter niet vandaag?
Ik moet morgen niet vergeten om…..
Ik ben teveel aan het denken.
Ik krijg het nooit af.
Waarom heb ik nu toch weer ja gezegd?

……………
Als je serieus op alle gedachten ingaat dan verlies je controle. De aap komt aan het stuur te staan.

De aap bevechten
Als je begint met mindfulnessbeoefening en je door krijgt hoe veel gedachten je hoofd wel niet bevolken, komt vaak de neiging op om met je gedachten het gevecht aan te gaan. Dan ontstaat innerlijke strijd met als gevolg nog meer onrust. Hoe vaak de begeleidende stem ook zegt: ‘en als je merkt dat je afdwaalt: dat is OK’, toch blijf je denken dat je het niet goed doet.

Vrienden worden met je aap
Hoe kun je de middenweg vinden? Een middenweg kan zijn dat je vrienden wordt met je gedachten. Je gaat niet meer mee met elke gedachte. Tegelijk beoefen je mildheid. Je wordt niet boos op je gedachten. Je begroet ze kort en vriendelijk en gaat dan weer verder waar je mee bezig was. Als of je even opkijkt van je boek en iemand begroet met een vriendelijk knikje van je hoofd. Je laat de aap rond springen. Hoe vaker je dit traint hoe meer je je realiseert: ik ben die aap niet. Het denken bezoekt mij, maar ik ben niet mijn denken.

Geef de aap een taak
In onderstaande video (met Nederlandse ondertiteling) geeft de Tibetaanse leraar Minquer Rinpoche op zijn eigen manier tips in het omgaan met de aap in je hoofd.-> Naar overzicht van trainingen

-> Meer blogs